Gyorskereső beállítások menüpont alatt találhatóak a Rapid Search kereső alapbeállításai, amelyekkel a keresés során lenyíló keresődobozt lehet a webáruházhoz, illetve termékkörhöz illeszkedően testreszabni.

Ezek a beállítások a Rapid Search admin Beállítások › Gyorskereső menüjénél érhetőek el. A menüpont több alpontra tagozódik, amelyeket lenyíló ablakok jelenítenek meg.


Általános beállítások:


Az Általános beállítások alatt találhatóak a gyorskereső megjelenésének az alapbeállításai. A kis információs ikon felé húzva a kurzort további segítség jelenik meg az egyes beállításokról.


mobil optimalizált nézet gomb talán az egyik leghasznosabb. Bekapcsolásával a mobiltelefonokon a keresődoboz a teljes képernyőt kitölti, ezzel még teljesebb felhasználói élményt nyújt a webáruházat mobilon elérőknek.

Ezt mindenképpen javasoljuk bekapcsolni azoknak, akiknek régebbi ShopRenteres sablonjuk van. Az újabb sablonok már mobilbarátabbak, ezeknél érdemes összehasonlítani be- és kikapcsolt állapotban a nézetet, hogy el lehessen dönteni, melyik a szimpatikusabb.


logó elrejtése gomb kikapcsolásával a keresődoboz alján lévő Rapid Search logót lehet eltüntetni. Ez csak előfizetőink számára elérhető.


keresési fejléc bekapcsolásával jobban elkülönülnek a keresődobozban az ajánlott keresési javaslat csoportok. Ezt alapbeállításként az asztali gépeken be-, mobilon kikapcsoljuk - ez utóbbit, mert így kevesebb helyet foglal el a keresődoboz a mobil kijelzőjén. A gombok ki-bekapcsolásával lehetséges a megjelenítést a sablonhoz, termékkörhöz, illetve az egyéni ízléshez igazítani.


Háttér elsötétítése gomb: hogy a lenyíló keresődobozra nagyobb figyelem irányuljon, megjelenésekor a háttérben elsötétül a webáruház megjelenített lapjának a többi része. Ez a funkció is tetszőlegesen kikapcsolható.


cikkszám megjelenítése gomb bekapcsolásával a keresődobozban a termékek nevei felett megjelenik szürkével az adott termék cikkszáma. Ezt a gombot ajánlott bekapcsolni azoknak, ahol a látogatók a cikkszámok alapján ismerhetik illetve kereshetik a termékeket, például szerszámokat vagy különböző műszaki cikkeket árusító webáruházak esetében ez különösen hasznos lehet.


Ha több azonos nevű kategóriánk van, akkor érdemes bekapcsolni a Szülő kategóriák megjelenítése opciót, így a látogatók meg tudják különböztetni a kategóriákat. Ennek a gombnak a bekapcsolásával ugyanis a keresődobozban az ajánlott kategóriáknál a szülő kategóriák is látszanak.


Ár pozíció: Itt megváltoztathatjuk az árak elrendezését az azonnali keresőmezőben. Az ár mindig a termék neve alatt jelenik meg, igény szerint balra, vagy jobbra igazítva.


keresődoboz elrendezését is meg lehet változtatni függőleges lenyíló ablakból vízszintesre. Ezt főleg abban az esetben javasoljuk, ha bekapcsoljuk a cikkszám megjelenítését, így a keresődoboz nem vesz el függőlegesen olyan sok teret az oldalból.Sorrend a keresésnél:


Amikor a látogató elkezd begépelni a keresőmezőbe, a Rapid Search gyorskeresője kulcsszavakat, kategóriákat, szöveges oldalakat illetve termékeket ajánl fel; alapbeállításként 5 db kulcsszót, 3 kategóriát, 3 szöveges oldalt illetve 5 db terméket. Ezeknek a számát ennél a beállításnál lehet növelni vagy csökkenteni, sőt akár le is lehet nullázni, ha nem szeretnénk például, ha a keresődoboz szöveges oldalakat is ajánljon fel keresés közben.
A keresődoboz felépítése asztali gépeknél kétoszlopos, azaz a termékajánlások szerepelnek minden esetben a jobb- a kulcsszó, kategória- és szöveges oldal ajánlások pedig a baloldalon.


Zéró-karakteres keresés


Zéró-karakteres keresés azt takarja, amikor a látogató belekattint a keresőmezőbe, de még nem kezd el gépelni. A Rapid Search ilyenkor alapbeállításként 5 kulcsszót és 5 terméket jelenít meg ajánlásként a keresődobozában, hogy ezzel is segítse a látogatókat a böngészésben. Ezek a legnépszerűbb termékek és a legnépszerűbb keresések, amelyek az elmúlt 30 nap terméknézettsége alapján listázódnak ide. Természetesen a Rapid Search a 30 napos próbaidőszak alatt folyamatosan “tanul”, így a megjelenített kulcsszavak és termékek egyre relevánsabbak lesznek.

Ennél a beállításnál a Terméknézettséget felválthatjuk Rendelésszámra, azaz a megjelenített termékek közé az elmúlt 30 napban legtöbbet rendelteket listázza le a gyorskereső. Ezt azonban csak akkor javasoljuk, ha a webáruházban legalább több száz rendelést leadnak havonta.

Sorrend zéró-karakteres keresésnél beállítás alatt pedig növelhetjük vagy csökkenthetjük a megjelenített kulcsszavak és termékek számát, illetve keresési előzményeket is megjeleníttethetünk a gyorskereső dobozában.