A Rapid Search gyorskereső rengeteg hasznos funkcióval egészíti ki a ShopRenter alapértelmezett keresőjét. Van azonban lehetőség tovább finomítani a Rapid Search beállításain, hogy minél nagyobb arányban hozzon a keresés találatokat. Az egyik leghasznosabb ilyen funkció a szinonimák megadása.A szinonimák olyan szavak, amelyeknek azonos vagy közel azonos a jelentésük. Előfordulhat, hogy a termék nevében illetve a leírásában csak egyféleképpen szerepel a termék, ám a látogató egy szinonimájára keres rá. Gondoljunk például a notebook - laptop vagy akár a kerékpár - bicikli szópárokra, de szinte bármelyik iparágnak illetve termékkörnek megvannak a sajátos szinonimái. Hogy a látogatónk keresése akkor is eredményezzen találatot, ha a terméknév helyett egy másik, hasonló vagy azonos jelentésű szóra keres rá, a Rapid Search gyorskereső beállításaiban célszerű ezeket a szinonimákat megadnunk.


Hogyan érdemes hozzákezdeni a szinonimák hozzáadásának?1. Találat nélküli keresések


A szinonimákat teljesen magunktól, illetve saját tapasztalat alapján is megadhatjuk, illetve az interneten található szinonima szótárak is a segítségünkre lehetnek. További támpontot nyújthatnak számunkra azok a keresőszavak, amelyek a látogatók számára nem adtak találatot a gyorskeresőben való keresés során.


Azokat a keresőszavakat, amelyek nem adtak találatot, a Rapid Search admin felületén a Statisztika -› Keresés analitika -› Találat nélküli keresések fülön találjuk.

Ha itt olyan kereső kifejezés szerepel, amelyekre nincs találat, pedig van ilyen termék a webáruházban, csak más megnevezéssel szerepel a terméknévben és -leírásban, akkor ezt a kifejezést célszerű a termék nevének szinonimájaként megadnunk.2. Egyszerű szinonimák hozzáadása


Célja:


Ez a beállítás azt eredményezi, hogy a Rapid Search a termék mezőkben (a terméknévben, -leírásban, -címkében és márkanévben) az összes itt szinonimaként megadott szóra fog keresni, amennyiben a látogató ezek közül az egyiket írja be.


Azaz a notebook és a laptop példáján haladva, ha a látogató laptopra keres rá, a Rapid Search listázza a termékeket, amelyek laptopként vagy notebookként szerepelnek, és fordítva is, azaz notebookra keresve megjeleníti a notebookokat és a laptopokat is, illetve laptopra keresve ugyanezeket.


Beállítása:


    1.    A Beállítások menüpont Szinonima alpontjában a Szinonima hozzáadása gombra kattintva megjelenő ablakban válasszuk a Szinonimák típust.


    2.    A mezőben vesszővel elválasztva adjunk meg olyan szavakat, amelyek egymás megfelelői /pl. notebook, laptop vagy cserép, kaspó, virágtartó/.


    3.    Nyomjuk meg a Hozzáadás gombot vagy nyomjunk ENTER-t. A Mentés után készen is vagyunk.

3. Egyirányú szinonimák hozzáadása


Célja:


A "Minden bogár rovar" beállítás, azaz ezzel a beállítással elérhetjük, hogy a látogatónk keresése úgy is eredményezzen találatot, ha konkrét terméknév helyett gyűjtőfogalmat ad meg. Egy példán keresztül levezetve: a Rapid Search kilistázza az iPhone 12 PRO típusú készüléket (terméket), ha a látogató egy gyűjtőfogalomra pl.: okostelefonra vagy smartphonera keres.


Ez azért hasznos, mert így jelentősen csökkenhet a találat nélküli keresések száma.


Beállítása:


    1.    A Beállítások menüpont Szinonima alpontjában a Szinonima hozzáadása gombra kattintva megjelenő ablakban válasszuk az Egyirányú szinonimák típust.


    2.    Itt a felső mezőben adjunk meg a gyűjtőnevet (ez természetesen nem azonos a webáruház termékkategóriájával) /pl. okostelefon/, és az alsó mezőben az ide tartozó termékeket, vesszővel elválasztva /iphone, samsung galaxy, stb./.


    3.    Nyomjuk meg a Hozzáadás gombot vagy nyomjunk ENTER-t. A Mentés után készen is vagyunk.